REZULTATI ISKANJA: morfij

 • Morfij, kod bolova u leđima, povezan s brzim promjenama u ...

  ‘Morfij i drugi slični opioidi osiguravaju izvrno olakšanje od bola kod mnogih ljudi, posebno na kratke staze, i mogu rezultirati stvarnim poboljšanjem u kvaliteti života, kaže Stone. ‘Briga oko negativnih posljedica dugoročne upotrebe u odnosu na potencijalne terapeutske benefite mora se uravnotežiti za svakog ponaosob’.

  lijecnik.hr/2016/01/14/morfij-zbog-bolova-u-ledima-povezana-s-brzim-promjenama-u-mozgu
 • Morfin — Vikipedija, slobodna enciklopedija

  Morfin se, zajedno sa drugim alkaloidima, nalazi u maku (Papaver somniferum), i to u svim delovima biljke osim semena, ali se za dobijanje opijuma koristi samo jedan varijetet – P. somniferum var. album (tzv. opijumski mak).Kada biljka uđe u fazu opijumske zrelosti, čaure se zasecaju i iz njih curi mlečnobeli sok koji se na vazduhu zgusne, očvrsne i dobije mrko-crvenu boju.

  https://sr.wikipedia.org/sr-el/Морфин
 • Zdravnik Radan: "Morfij sem dajal bolnikom, ki so se ...

  V enem primeru, kjer morfij ni bil učinkovit, pa se je odločil za propofol. “Insinuacije o tem, da morfij ni bil potreben, in špekulacije, koliko morfija je dovolj, so nesmiselne in nestrokovne,” je danes dejal Radan. Ob tem je dodal, da je zdravila odmerjal v skladu z evropskimi smernicami in priporočili o dobri paliativni oskrbi.

  https://nova24tv.si/slovenija/crna-kronika/zdravnik-radan-morfij-sem-dajal-bolnikom-ki...
 • Morfij - PublishWall

  Morfij vpliva neposredno na centralni živčni sistem. Poleg olajšanja bolečine poslabša fizično in mentalno sposobnost, prepreči občutke strahu in izzove evforijo. Prav tako zmanjšuje občutek lakote, ovira refleks kašljanja, povzroča zaprtost in ponavadi zavre željo po seksu; pri ženskah lahko moti mentrualni ciklus.

  www.publishwall.si/droge/post/112266/morfij
 • Zdravljenje bolečine pri bolniku z rakom - nasa-lekarna.si

  Bolečina je eden najpogostejših simptomov raka. Pojavi se pri 30 do 80 odstotkih bolnikov z rakom, odvisno od stanja bolezni. Večina bolnikov jo uspešno lajša z zdravili, ki so pri nas na voljo.

  www.nasa-lekarna.si/clanki/clanek/zdravljenje-bolecine-pri-bolniku-z-rakom
 • Psihoaktivna droga - Wikipedija, prosta enciklopedija

  Psihoaktivne droge ali psihoaktivne substance (pogovorno mamila ali droge) so snovi, ki primarno vplivajo na delovanje osrednjega živčnega sistema in tako vplivajo delovanje možganov, spremenijo zaznavanje, počutje, zavest in vedenje.Uporabljajo se rekreativno z namenom zabave in spreminjanja zavesti, kot enteogeni za verske obrede in duhovne namene, za povečevanje umskih zmogljivosti in ...

  https://sl.wikipedia.org/wiki/Psihoaktivna_droga
 • Szczepan Twardoch: Morfij - ARS

  Leta 1979 rojeni pisatelj Szczepan Twardoch je na površje sodobne poljske proze velikopotezno izplaval z obsežnim romanom Morfij, nenavadno mešanico zgodovinskega romana ter psihološko-političnega trilerja, s katerim si je nemudoma prislužil primerjave z Witoldom Gombrowiczem in Johnatanom Littellom.Zgodba romana se dogaja v prvih dneh nemške zasedbe Varšave leta 1939, spremljamo pa v ...

  https://ars.rtvslo.si/2015/09/izbrana-proza-szczepan-twardoch-morfij
 • Morfij ubrzava širenje stanica raka - Dnevnik.hr

  Iako se rutinski propisuje kao lijek protiv boli u postoperativnim bolničkim zahvatima i operacijama tumora, znanstvenici su u laboratorijskim testovima otkrili kako morfij možda i potiče širenje raka. Američki znanstvenici tvrde kako taj snažni opijat pomaže u rastu boja novih krvnih stanica ...

  https://dnevnik.hr/vijesti/znanost-it/morfij-ubrzava-sirenje-stanica-raka.html
 • ONKOLOGIJA/ paliativna oskrba

  dolgim delovanjem, zdravimo tako, da pove~amo dnevni odmerek istega zdravila za 30 do 50 % ali ga dolo~imo s titracijo, kot je priporo~eno v prej{njem delu prispevka.

  https://www.onko-i.si/fileadmin/onko/datoteke/dokumenti/2-2002-lahajnar.pdf
 • Radan: Odmerke morfija sem dajal v skladu s smernicami ...

  V enem primeru, kjer morfij ni bil učinkovit, pa se je odločil za propofol. "Insinuacije o tem, da morfij ni bil potreben, in špekulacije, koliko morfija je dovolj, so nesmiselne in nestrokovne," je danes dejal Radan. Dodal je, da je zdravila odmerjal v skladu z evropskimi smernicami in priporočili o dobri paliativni oskrbi.

  https://www.rtvslo.si/crna-kronika/radan-odmerke-morfija-sem-dajal-v-skladu-s...
< 1 2 3 4 5 >

NOVICE DNEVA