REZULTATI ISKANJA: morfij

 • Morfin - Wikipedija, prosta enciklopedija

  Morfin (tudi morfij) je glavni alkaloid v opiju in spada med tako imenovane opiate.V medicini velja za enega najmočnejših analgetikov med naravnimi snovmi. Morfin je bil prvi alkaloid, ki so ga izolirali v čisti obliki ter je predstavljal začetek nove znanstvene discipline - farmakologije. Morfin se dobiva iz opija, torej posušenega mlečka nezrelih glavic vrtnega maka (Papaver somniferum).

  https://sl.wikipedia.org/wiki/Morfin
 • Morfin – Wikipedija

  Morfin, morfij ili morfijum je alkaloid izoliran iz opijuma, osušenog soka iscijeđenog iz nezrelih čahura vrtnog maka (lat. Papaver somniferum).Opijum je pak poznat ljudima od početka civilizacije. Godine 1804. otkriva se aktivni sastojak opijuma: morfin (poznat još i pod nazivom "morfij"), za koji se vjerovalo da predstavlja usavršeni opijum sa svim njegovim efektima, a bez stvaranja ...

  https://hr.wikipedia.org/wiki/Morfin
 • Morfij, olajševalec bolečin rakavih bolnikov, naj bi to ...

  Morfij, olajševalec bolečin rakavih bolnikov, naj bi to bolezen pospeševal Laboratorijske raziskave ameriških znanstvenikov so pokazale, da opiat, ki ga ponavadi predpisujejo za lajšanje bolečin ob operacijah in širjenju rakastih tvorb, pravzaprav spodbuja rast novih krvnih celic, ki tem tvorbam prinašajo kisik in hranilna sredstva.

  https://www.dnevnik.si/1042317326
 • Morfij - MedOverNet

  Spoštovani, morfij se ne daje pred smrtjo ampak je močen opijat ki blaži zelo zelo hude bolečine (VAS=10!!!). Sama odločitev kdaj se daje morfij je na strani zdravnika, ki pa moram rečt da se nekateri kjub hudim bolečinam in recimo bolniku ki umira zelo neradi odločijo za to vsrto teraopije.

  https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=1151221
 • klasifikacija drog - Narkotiki - Morfij - Konoplja.org

  Morfij vpliva neposredno na centralni živčni sistem. Poleg olajšanja bolečine poslabša fizično in mentalno sposobnost, prepreči občutke strahu in izzove evforijo. Prav tako zmanjšuje občutek lakote, ovira refleks kašljanja, povzroča zaprtost in ponavadi zavre željo po seksu; pri ženskah lahko moti mentrualni ciklus. ...

  www.konoplja.org/web/klasifikacija_drog/Narkotiki/Morfij.htm
 • Morfij - Knjigarna Bukla

  A morda je prav Morfij tista knjiga, ki uspe prikazati počlovečene ljudi v razčlovečenih obdobjih zgodovine, s čimer ne doseže le univerzalnosti svojega sporočila, temveč omogoči tudi razumevanje še tako grandioznega zgodovinskega dogajanja skozi prizmo posameznika. Pa čeprav je takšen kot Konstanty: odbijajoč in vendar zanimiv.

  https://www.bukla.si/knjigarna/leposlovje/zgodovinski-roman/morfij.html
 • Morfij | Dobre knjige

  Roman Morfij je s tem pridobil čaroben pridih, saj se Poljska pojavlja v prvi osebi ednine in deluje čisto nezemsko. Od glavnega junaka pričakuje in dočaka strašansko žrtev, odpoved svoji identiteti in s tem tudi ves srd in gnev v paketu. Napetost je pogosto stopnjevana s ponavljanjem kratkih stavkov in hitrim menjavanjem pripovedne osebe.

  https://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=4968
 • morfij - MedOverNet

  Strah pred njimi je odveč in verjetno bolj posledica zloveščega prizvoka besedica morfij. Namenjene so le lajšanju bolečin in če si poskušam predstavljati, kako so mu to terapijo predpisali, naj bi verjetno redno jemal predpisan odmerek MST-ja, tramadol pa po potrebi ob "prebijajoči" bolečini in glede na potrebo po tem, se mu lahko ...

  https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=5391619
 • ONKOLOGIJA/ paliativna oskrba

  dolgim delovanjem, zdravimo tako, da pove~amo dnevni odmerek istega zdravila za 30 do 50 % ali ga dolo~imo s titracijo, kot je priporo~eno v prej{njem delu prispevka.

  https://www.onko-i.si/fileadmin/onko/datoteke/dokumenti/2-2002-lahajnar.pdf
 • Morfin - Wikipedia

  Morfin se, zajedno sa drugim alkaloidima, nalazi u maku (Papaver somniferum), i to u svim delovima biljke osim semena, ali se za dobijanje opijuma koristi samo jedan varijetet – P. somniferum var. album (tzv. opijumski mak).Kada biljka uđe u fazu opijumske zrelosti, čaure se zasecaju i iz njih curi mlečnobeli sok koji se na vazduhu zgusne, očvrsne i dobije mrko-crvenu boju.

  https://sh.wikipedia.org/wiki/Morfin
1 2 3 4 5 >

NOVICE DNEVA